Новости

Пам’ятні матчі ФК «Дніпро»

Цього дня, рівно сорок років тому, 3 жовтня 1984 року «Дніпро» провів свій перший домашній матч у єврокубках. Суперником «Дніпра» був чемпіон Туреччини «Трабзонспор».

У першому матчі, що відбувся 19 вересня в Трабзоні, дніпряни поступилися 0:1 насамперед через хвилювання та відсутність досвіду. Тепер треба було взяти реванш.

Нагадаю, що за радянських часів Дніпропетровськ був «закритим містом», куди не допускалися іноземці. Тому матчі європейських кубкових турнірів було вирішено проводити у другому за кількістю населення місті нашої області.

Свято футболу прийшло до Кривого Рогу. На гру приїхали тисячі вболівальників з Дніпропетровська та області. Місцевий стадіон «Металург» був заповнений повністю. Матч транслювався на Радянський Союз по першій програмі у прямому ефірі.

Гра розпочалася шквалом атак «Дніпра». Наша команда атакувала безперервно, але дещо сумбурно, намагаючись якнайшвидше забити. Але гольових моментів біля воріт капітана «Трабзонспора» Шенола Гюнеша майже не виникало. На 30-й хвилині потужний простріл Литовченка не зуміли замкнути Протасов та Таран. За хвилину до перерви після удару Протасова гостей рятує поперечина.

Після перерви замість Олега Серебрянського на поле вийшов Віктор Кузнєцов. З його виходом атаки «Дніпра» стали значно небезпечнішими. Вже на першій хвилині другого тайму «Дніпро» відкрив рахунок. Комбінація Башкіров – Багмут – Литовченко завершилася проривом Геннадія у штрафну та точним ударом – 1:0! Успіх надихнув нашу команду. Протягом наступних десяти хвилин двічі мали змогу відзначитись Таран та Протасов. 67-а хвилина. Прорив Протасова лівим флангом, Олег входить у штрафний майданчик і потужно б’є. Шенол Гюнеш відбиває м’яч, на добиванні перший Литовченко – 2:0! На 89-й хвилині у грі було поставлено останню точку. Протасов запресингував центрального захисника Неджаті, який, намагаючись відпасувати м’яч воротареві, відправив його у свої ворота.

Дніпряни за всіма статтями переграли суперника. 3:0 – переконлива перемога чемпіона СРСР. Свою першу перемогу у єврокубках «Дніпро» здобув, виступаючи у такому складі: Сергій Краковський, Сергій Башкіров, Іван Вишневський, Сергій Пучков, Олександр Лисенко, Андрій Ділай, Володимир Багмут, Геннадій Литовченко (к), Олег Серебрянський (Віктор Кузнєцов, 46) , Олег Протасов, Олег Таран (Володимир Лютий, 85).

Найкращим гравцем матчу було визнано капітана «Дніпра» Геннадія Литовченка.

.

Сторінка матчу «Дніпро» – «Трабзонспор» 1984 – https://dniprohistory.blogspot.com/p/3-1984-116-30_27.html

Відеоогляд матчу «Дніпро» – «Трабзонспор» 1984 – https://www.youtube.com/watch?v=qYVTMlfGnVg

 Радіорепортаж матчу «Дніпро» – «Трабзонспор» 1984 – https://www.youtube.com/watch?v=3hyaC_-gd8A

Розділ «Пам’ятні матчі Дніпра» – https://dniprohistory.blogspot.com/p/blog-page_901.html

.

rosl_79,  спеціально для FCDNIPRO.COM

.

Комментарии

Комментарии для сайта Cackle
Загрузка...

Еще новости:

Читайте на Sportsweek.org:

Другие виды спорта

Sponsored