Badminton
Add news
News

Правила на бадминтон: Обяснение на официалните регулации и начин на отчитане на точките

0 6

Ако някога сте се озовали в игра на бадминтон и сте се почувствали малко объркани от правилата, вие не сте сами. Навигирането в детайлите на официалните регламенти и начина на отчитане на точките понякога може да бъде известно предизвикателство, но не се притеснявайте – ние сме тук, за да разясним някои неща.

Разбирането на нюансите на сервирането, отчитането на точките, грешките, наказанията, тайбрейкърите и решаването на сетовете може истински да подобри вашата игра и да ви помогне да оцените спорта по съвсем нов начин.

История на бадминтона

Произходът на бадминтона може да бъде проследен до древни цивилизации, където се играе примитивна форма на спорт с прости средства. Играта, която познаваме днес, е значително еволюирала от скромните си начални стъпки. През цялата история различни култури са приели различни версии на игри с пердушка, което доведе до развитието на това, което днес признаваме като бадминтон.

През средата на 19 век, британски войници, разположени в Индия, бяха запознати с местна версия на играта наречена ‘Пуна’. Войниците донесоха тази игра обратно в Англия, където тя стана популярна сред елитния клас. Херцогът на Бофорт официално представи спорта в Англия и установи първия комплект правила през 1873 година.

Размери на корта и екипировка

След като проследихме произхода на бадминтон през древните цивилизации и еволюцията на спорта, нека сега се фокусираме върху размерите на корта и оборудването, използвано в съвременната игра.

В бадминтона кортът е правоъгълен и разделен на половини от мрежа. Стандартните размери на корта за единична игра са 44 фута дължина и 17 фута ширина, докато за двойки широчината се увеличава до 20 фута. Мрежата е поставена на височина от 5 фута в центъра и 5 фута и 1 инч на стълбовете.

Оборудването, използвано в бадминтона, включва топка, известна също като перце, и ракета. Топката има отворена конична форма, образувана от пера вградени в закръглен корков основа. Тя се използва за удари над мрежата. Ракетите са леки и обикновено се изработват от композитен материал от въглеродни влакна. Те имат дръжка и глава с вързани във форма низове.

Правилното оборудване и размерите на корта са съществени за справедлива и състезателна игра в бадминтона.

Правила за подаване и отчитане на точки.

При сервиране в бадминтон трябва да се гарантира спазването на конкретни правила относно разположението и изпълнението на сервиса. Сервисът трябва да бъде ударен под талията на сервьора, а главата на ракетата трябва да сочи надолу. Освен това, сервисът трябва да бъде направен по диагонал на мрежата към корта за обслужване на противника. В единична игра сервисът трябва да попадне в по-широкия корт на противоположната диагонална страна; в двойки обаче, сервисът трябва да попадне в по-широкия корт за обслужване. Играчите се редуват в сервирането, а точка се отбелязва при всеки сервис.

Отчитането в бадминтон следва система на равноценни точки. Това означава, че се отбелязва точка при всяко сервиране, независимо кой е сервирал. В единична игра мачът обикновено се играе до 21 точки, като за печелене се изисква преднина от две точки. В двойки мачовете обикновено се играят също до 21 точки, но всяка страна сервира само веднъж преди да предаде сервиса. Запомнете, че разбирането и спазването на тези правила за сервиране и отчитане са от съществено значение за справедлива и конкурентна игра.

Грешки и наказания

За да се гарантира справедлива игра в бадминтон, разбирането на грешките и наказанията, които могат да възникнат по време на мач, е от съществено значение. Грешките в бадминтон могат да възникнат от различни действия, като удряне на топката извън границите, правене на двойно ударение или докосване на мрежата с ракетата по време на игра. Тези грешки водят до наказания, като противоположният играч или отбор биват наградени с точка. Освен това, ако играч постоянно прави грешки, съдията може да издаде предупреждение или дори да го дисквалифицира от мача.

Наказания могат да възникнат и от некоректно поведение или неспортсменско държание на корта. Това включва действия като умишлено отвличане на вниманието на опонента, използване на обиден език или оспорване на решенията на съдията. Такива поведения не само водят до наказания, но могат и да замърсят духа на играта. Важно е да се запази уважението към съотборниците и официалите, за да се поддържа интегритетът на бадминтона като спорт.

Разгребване на равенство и решаващи сетове

Разбирането на правилата за разглобяване и решаващите сетове е от съществено значение за успешната навигация през състезателните мачове по бадминтон. Когато мачовете достигнат до ситуация на разглобяване, напрежението се увеличава, а всеки точка става от съществено значение.

Ето някои ключови моменти, които трябва да помните по време на разглобяванията и решаващите сетове:

  1. Запазете фокуса си: В разглобяванията е лесно да се заблуждавате от натиска. Запазете фокуса си върху всеки точка, за да запазите спокойствието си.

  2. Стратегически план: Използвайте временните си паузи стратегически и адаптирайте игралния си план, за да останете напред в решаващия сет.

  3. Контролирайте емоциите си: Емоциите могат да нарастват по време на разглобяванията. Задръжте студена глава, за да вземете правилни решения и да изпълните ударите си ефективно.

  4. Вярвайте в себе си: Увереността е от съществено значение в решаващите сетове. Вярвайте във вашите умения и останете позитивни, за да се справите с трудните моменти и да излезете победител.

Често задавани въпроси

Може ли играчът да поиска почивка за кърпа по време на мач в бадминтон?

Да, можете да поискате почивка за кърпа по време на мач в бадминтон. Това ви позволява кратка пауза, за да избършете потта и да си осигурите удобство. Не забравяйте да поискате това в подходящ момент, за да не нарушите течението на играта.

Допуска ли се на играчите да носят всякакъв вид обувки, докато играят бадминтон?

Не можете да носите каквито и да било обувки, когато играете бадминтон. Подходящата обувка е от съществено значение за безопасността и представянето. Уверете се, че носите обувки за корт без следи, за да предотвратите повреди на пода и да позволите бързи движения.

Има ли ограничение за броя удари, които играч може да нанесе на перце, преди то да трябва да мине през мрежата?

Да, в бадминтон трябва да ударите пердето над мрежата преди вашия ход да приключи. Няма ограничение за броя на ударите, които можете да направите. Продължавайте да играете, докато някой не успее да го върне.

Допуска ли се на играчите да използват не-рекетната си ръка, за да докоснат мрежата по време на мач?

Да, можете да използвате неракетната си ръка да докоснете мрежата по време на мач, докато това не пречи на играта. Помнете, че е важно да поддържате спортно и честно поведение на корта за бадминтон по всяко време.

Какво се случва, ако играчът случайно удари топката извън игрището по време на рали?

Ако случайно ударите топката извън границите на игрището по време на рали, губите точката. Съсредоточете се върху целта си и контролирайте удара си, за да задържите топката в рамките на корта и да запазите резултата си.

Заключение

Сега, като вече разбрахте основите на правилата на бадминтон, сте готови да излезете на корта и започнете да играете като професионалист. Помнете винаги да спазвате официалните правила за подаване, отчитане на точките и избягване на грешки и наказания.

С този знания ще можете да се насладите на играта и да се състезавате с увереност. Затова хванете ракетата си, намерете си партньор и се гответе да изиграете някои вълнуващи мачове на корта за бадминтон!

Загрузка...

Comments

Комментарии для сайта Cackle
Загрузка...

More news:

Badminton Pan American Confederation

Read on Sportsweek.org:

Northumberland County Badminton Association
Timesofindia.indiatimes.com (sports)
Timesofindia.indiatimes.com (sports)
Timesofindia.indiatimes.com (sports)
Timesofindia.indiatimes.com (sports)

Other sports

Sponsored