Баскетбол
Добавить новость
Новости

Hangisi Rıfat Ilgaz’ın hikayelerinde kullandığı takma adıdır?

0 12

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasının 4 Aralık Pazar günü yayınlanan bölümünde sorulan sorunun cevabı izleyenler tarafından merak edildi. Birçok izleyici kim milyoner olmak ister sorusunun cevabını internette aradı.

Rıfat Ilgaz'ın hikayelerinde kullandığı lakap nedir?

ALAKALI HABERLER


Siyah Ram Viski – Siyah Ram Viski Fiyatı 2023

Dizipal'in güncel giriş adresi 422!  Dizipal giriş adresi değişti
Dizipal’in güncel giriş adresi 422! Dizipal giriş adresi değişti

Kim Milyoner Olmak ister? 2 Ağustos 2011 tarihinden itibaren ATV’de yayınlanan yarışma programını Kenan İmirzalıoğlu sunuyor. “Kim Milyoner Olmak ister?” Yarışma programı akşam saat 20:00’de seyircisiyle buluşuyor.

ATV’nin vazgeçilmez yarışma programı Kim Milyoner Olmak İster? 4 Aralık Pazar Cuma yeni bölümüyle ekranlarda izleyici ile buluştu. Kenan İmirzalıoğlu’nun sunumuyla yayınlanan yarışmada yarışmacıya sorulan sorunun cevabı merak ediliyor.

SORU: Rıfat Ilgaz’ın öykülerinde kullandığı mahlas hangisidir?

A: SUNUCU BEDİ

B: STEPNE

A:

D:

CEVAP: B: STEPNE

RIFAT ILGAZ KİMDİR?

Tam adı Mehmet Rıfat Ilgaz olan usta yazar, 7 Mayıs 1911’de Kastamonu’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kastamonu’da tamamlayan Ilgaz, 1930 yılında Yatılı Mektebi’nden mezun oldu.

Öğrencilik yıllarında şiir yazmaya başlayan Ilgaz, 1936 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü’nde edebiyat eğitimi aldı ve 6 yıl Gerede, Akçakoca ve Gümüşova’da ilkokul öğretmenliği yaptı.

Ilgaz, İstanbul’a atandıktan sonra Karagümrük Ortaokulu ve Nişantaşı Lisesi’nde Türkçe öğretmenliği yaptı.

RIFAT ILGAZ’IN YAZILI HAYATI

İlk şiiri Sevgilimin Mezarında’yı 15 yaşında yazan Rıfat Ilgaz’ın eserleri 1940 yılında “Daire”, “Varlık”, “Millet”, “Güneş”, “Yücel”, “Varoluş” adlarıyla yayımlandı. “, “Hareket” ve “Yeni İnsanlık”. gibi birçok dergide yayınlandı.

Felsefe eğitimi de alan Ilgaz, 1940’lı yıllarda Hasan Tanrıkut, Sabahattin Kudret Aksal ve Salah Birsel ile tanıştı. 1942’de Ömer Faruk Toprak’la birlikte Yürüyüş Dergisi’ni çıkaran Ilgaz, bu dergide Orhan Kemal, Sait Faik Abasıyanık, Cahit Irgat, İbrahim Abdülkadir Meriçboyu, Nâzım Hikmet gibi şairlerle çalıştı.

Ilgaz’ın ilk şiir kitabı “Yarenlik” 1943’te edebiyatseverlerle buluşurken, 1944’te yazdığı “Ders” adlı şiir kitabı nedeniyle 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Serbest kaldıktan sonra öğretmenliğe devam etmek isteyen Ilgaz, öğretmenliği bırakmak zorunda kaldı. 1946 yılında gazeteci olarak çalışmaya başladı.

Ilgaz’ın 1953’te yazdığı “Devam” adlı kitabına da el konuldu. Yazıları ve şiirleri nedeniyle yargılanan Ilgaz, yaklaşık 5 buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmasına rağmen hem hastalığı nedeniyle hem de af kapsamında olduğu için cezasının bir kısmını yattı.

Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin ve Esat Adil gibi isimlerle “Gerçek Gazete” ve ardından “Yığın Dergisi”ni çıkardı ve “Markopaşa” mizah dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 1952 yılında Necati Sözen’in sahibi olduğu “Adembaba” dergisinde yazmaya başlayan usta yazar, “Dolmuş”, “Külah” ve “Taş” gibi popüler mizah dergilerinde yazıları yayımlandı.

RIFAT ILGAZ VE HABABAM SINIFI

Ilgaz, 1952-1960 yılları arasında Tan gazetesinde düzeltmenlik, dizgicilik ve röportaj yazarlığı da yaptı. Daha sonra “Hababam Sınıfı”, “Koğuşumuz” ve “Don Kişot” adlı eserlerini “Stepne” takma adıyla Dolmuş Dergisi’nde yayımladı.

Asıl ününü 1959 yılında Türkiye’deki eğitim sistemini eleştirmek için hazırladığı “Hababam Sınıfı” kitabıyla kazanan Rıfat Ilgaz’ın bu romanı, 1966 yılında Ulvi Uraz Tiyatro Topluluğu tarafından sahnelendi.

Aynı oyun 1969’da İstanbul Tiyatrosu’nda sahnelendi ve 1975’te Ertem Eğilmez yönetmenliğinde gösterildi.

“Vatan”, “Demokrat İzmir”, “Yeni Gün”, “Yeni Ulus” gazeteleri ve “Akbaba” dergisinde de yazılar yazan Ilgaz, daha sonra Class Yayıncılık’ı kurdu ve kendi kitaplarını burada yayımladı. 1970 yılında Basın Onur Belgesi alan Ilgaz, 1974 yılında emekli oldu ve doğum yeri olan Cide’ye yerleşti.

12 Eylül 1980 darbesinde de tutuklanan Ilgaz, “Yıldız Karayel” adlı eseriyle 1982 yılında Madaralı Roman ve Orhan Kemal Roman ödüllerini, “Ocak Katır Alagöz” adlı eseriyle 1987 yılında Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü’nü aldı.

Hayatı boyunca roman, hikâye, anı, tiyatro ve çocuk şiiri alanında birçok eser vermiş olan Rıfat Ilgaz, Asım Bezirci’nin Sivas’ta vefatından duyduğu derin üzüntü nedeniyle 7 Temmuz 1993’te İstanbul’da vefat etmiştir. Madıkmak katliamı. Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verildi.

yöneticiyönetici

ETİKETLER:

Загрузка...

Комментарии

Комментарии для сайта Cackle
Загрузка...

Еще новости:

Читайте на Sportsweek.org:

Другие виды спорта

Sponsored